Криптирани съобщения

В тази статия искам да опиша за възможността да изпращате съобщения, който са криптирани и никой освен вас и получателя не може да ги прочете. За сигурността мисля, че няма смисъл да повдигаме въпроса, когато е базирано на блокчейн. 
В блокчейна Ignis на платформата Ardor, съществува опция за изпращане на съобщения.


Преди изпращането на съобщението имате опции то да бъде публично или да бъде криптирано.


По този начин се дава свобода, да изпращаме съобщения, който няма да бъдат прочетени от никой друг освен получателя. 
За улеснение платформата предлага и Aliases, вместо всеки път да се налага да пишете адреса на получателя, въвеждате името за получаване на съобщението. В момента няма разработено приложение, което да служи само за съобщения и се налага да се използва апликацията на платформата. Тази апликация я има за компютър и смартфор, като не е нужно да се инсталира Full node(да се синхронизира целия блокчейн), а може да се използва Light client, който се свързва със синхронизиран node с блокчейна и използвате неговата синхронизация. Опцията за Light client е напълно сигурна и няма как да бъде хакната каквато и да било ваша информация. 
Предполагам забелязахте, че при изпращането на съобщения има опция да се изпрати файл. Платформата Ardor предлага децентрализиран Cloud, който позволява да прикачваме файлове и да ги препращаме.
Всички тези опции на платформата са в блокчейна на Ignis. Изпращането са съобщения е доста евтина опция и ако се напише специално за тази функция отделно пиложение ще е доста по удобно за самите потребители, но за сега разработчиците на Jelurida са заети с доста по сериозни разработки.

Коментари

Популярни публикации от този блог

asset ArdorBG and Trading Royalties: 0.1%

New rule for asset ArdorBG - anti-dilution

Bits grid support