Forging

 Forging или staking е процес в който вие генерирате нови блокове в платформата Ardor. Първата стъпка е да инсталирате клиент на вашия компютър или телефон от официалния сайт. Ще обърна внимание, че при самата инсталация имате различни опции, вас ви интересува е пуснете Full node. След инсталирането на нода ще трябва да изчакате да се синхронизира целия блокчейн, за да може да използвате апликацията. След синхронизиране на блокчейна, вече може да си създадете портфейл, при създаването на портфейл е нужно 12те фрази да ги запазите на сигурно място защото ще са ви нужни, те са ключа за вашия портфейл.

След създаване на портфейла са ви нужни минимум 1000 Ardor за да може да започнете "копаенето" на криптовалутата. За самото закупуване има много варианти, аз лично използвам най-голямата борса за криптовалути Binance. Вие разбира се може да изберете най-удобния за вас начин за зареждане на портфейла ви. Има варианти за зареждане директно от самия портфейл. 

В него са интегрирани три децентрализирани борси.

Както най-вероятно обърнахте внимание клиента може да го инсталирате на вашия смартфон, не е нужно да имате мощни компютри за да се възползвате от forging опцията на платформата. Екосистемата на Ardor е изградена с цел пестене на ресурси. Целия алгоритъм proof of stake е защитник на околната среда.

След като сте заредили портфейла си с нужното количество Ardor е нужно да изчакате 1440 блока или около 1 денонощие. Това първоначално изчакване и нужно да бъде потвърден баланса ви за включване на опцията forging. В екосистемата на платформата всеки блок в момента се генерира средно за 1 минута, разработчиците разработват следваща 3.0 версия в която се очаква средното време за генериране на блок да бъде 10 секунди. Ако искате може да тествате и експерименталната версия 3.0 качена на сайта на разработчиците. След потвърждаването на баланса ви вие може да задействате функцията Forging и да започнете вашето копаене на криптовалутата Ardor. За всеки генериран от вас блок ще получите таксите в него. 

Ardor e версия 2.0 на първата proof of stake платформа NXT 1.0, в момента забелязваме, че доста платформи се насочват към PoS алгоритъма, защото не е нужен скъп хардуер и излишно хабене на електрическа енергия. 


Коментари

Популярни публикации от този блог

asset ArdorBG and Trading Royalties: 0.1%

New rule for asset ArdorBG - anti-dilution

Bits grid support