Функции на детския (дъщерния) блокчейн Ignis на Ардор

    Дъщерния блокчейн Ignis е част от платформата Ардор (Ardor). Той е основната детска верига - напълно оборудвана и с ниски такси.Всички типове транзакции и функции на платформата Ардор са налични в дъщерния блокчейн на Ignis.

    Coin Exchange

    Функцията за децентрализирана размяна на токени позволява търговия на всички токени от дъщерните блокчейн вериги на Ardor помежду си. Това е напълно децентрализирана борса, с поръчки за покупка и продажба, поставени и съпоставени напълно във верига. Двигателят за търговия "всяко към всяко" може да осигури ликвидност дори за токени на дъщерна верига, които не са листвани на външни борси. Обвързаните с фиат детски вериги могат да се използват като шлюз между блокчейн платформата Ardor и фиатната икономика.

   Asset Exchange

    Всеки може да издаде токен върху дъщерната верига на Ignis, който може да представлява токен за групово финансиране, акции на компанията, NFT или всичко, което емитентът възнамерява. Активите могат да се прехвърлят или търгуват между акаунти, като поръчките за покупка и продажба се съпоставят по веригата. Емитентите могат да изплащат дивиденти на притежателите на активи и гласуването може да бъде настроено въз основа на броя на притежаваните акции на активите. Специален тип незаменими активи са така наречените singleton активи, които могат да представляват уникален физически или цифров обект. Активите са глобални за цялата платформа Ardor и могат да се търгуват във всяка дъщерна верига, която има активирана функция за обмен на активи, в нейния собствен токен.

    Voting System

    Системата за гласуване позволява на всеки да настрои анкета на всякаква тема, която желае, с конфигурируем брой опции за единичен или множествен избор. Резултатите от анкета могат да бъдат оценени въз основа на различни модели на гласуване - по сметка, по баланс, по дялове на активи и т.н., и се представят графично след края на анкетата. Гласуването в блокчейна гарантира прозрачност и неизменност на резултатите.

    Data Cloud
    
    Функцията Data Cloud позволява на потребителите на Ignis да качват малки количества данни - документи, текстови файлове, изображения, торент файлове и т.н. в блокчейна. Такива данни могат да бъдат маркирани с ключови думи и класифицирани в канали, което улеснява търсенето и извличането. Докато повечето възли по подразбиране изрязват облачните данни след известно време, специалните архивни възли се използват за постоянното им съхраняване, което позволява всяка част от данни да бъде извлечена, когато е необходимо, с криптографско доказателство, че не е била подправена.


    Маркета на Ignis е отворен и напълно децентрализиран магазин за всякакви цифрови или физически стоки. Потребителите могат да изброят за продажба всякакви артикули със снимки. Пазарът е с възможност за търсене и разглеждане въз основа на ключовите думи, с които стоките са маркирани. След покупката купувачите могат да оставят публичен преглед за продавачите или да комуникират с тях поверително и сигурно чрез криптирани съобщения. Всяка дъщерна верига на Ardor може да има свой собствен пазар, ако е активиран, с цени в собствения токен на дъщерна верига.

    Monetary System

    Паричната система позволява на потребителите да създават и търгуват „валути“ върху дъщерната верига на Ignis или всяка дъщерна верига, която поддържа тази функция. Валутите са по-специализиран клас токени - те могат да идват с различни предварително дефинирани ограничения, които ги правят по-подходящи за групово финансиране, токени за гласуване, пари от игри и т.н. За разлика от активите, които са предназначени да представляват акции на компанията в реалния свят, валутите на паричната система са предназначени да представляват токени за плащане.

   Coin Shuffling

    Разбъркването на монети е функция за поверителност, която позволява на потребителите да смесват активи, валути или токени на дъщерната верига (стига да е активирана такава функция) бързо и ефективно със средствата на други потребители чрез създаване на произволно съпоставяне между съществуващите потребителски акаунти и нови акаунти на получатели, предоставени от потребителите. Няма централизирани миксери - всички стъпки на разбъркване се случват на самия блокчейн. Добавката Standby Shuffling позволява на потребителите да настроят разбъркано устройство при поискване, което автоматично се присъединява към всяко новозапочнало разбъркване, като по този начин осигурява децентрализирана функционалност за разбъркване като услуга.

    Messaging

    Всяка блокчейн транзакция на Ardor може по избор да има прикачен файл или съобщение. Тя може да бъде текстова или двоична, обикновена или криптирана. Съобщенията могат да се използват за посочване на целта на транзакцията, позовавайки се на фактура или номер на сметка, или просто да съдържат информация, полезна за подателя или получателя. Когато съобщението се изпраща криптирано, за всяко ново съобщение се използва уникален ключ за криптиране, което позволява неговото съдържание да бъде безопасно разкрито на трета страна, ако е необходимо.

    Aliases

    Системата за псевдоними може да се използва за дефиниране на съпоставяне на имена („псевдоними“), уникални във всяка дъщерна верига, към произволни низове или части от данни, като имплементира децентрализирана система за именуване в блокчейн. Подобно на DNS, такива псевдоними могат да се използват за съпоставяне на име на домейн с IP адрес, за съхраняване на текущата стойност на някои важни публично оповестени данни или просто да се използват като лесен за запомняне псевдоним за акаунта, който притежава псевдонима. Всяка дъщерна верига има свое собствено пространство от псевдоними, но само псевдоними на Ignis могат да се използват като пряк път за влизане или като псевдоними за получатели на транзакции.

    Conditional Transactions

    Изпълнението на всяка транзакция може да бъде ограничено до изискване на допълнителни условия, като одобрение от други акаунти, одобрение чрез гласуване въз основа на различни модели на гласуване (баланс, брой акции, собственост на токени за гласуване), наличие на друга конкретна транзакция в блокчейна , публикуването на тайна, съответстваща на конкретен хеш (плащане при тайно разкриване) и т.н. Това е много мощна функция, върху която могат да бъдат изградени транзакции с множество подписи, комбинирано фазиране и атомно изпълнение на транзакции.

    Composite Phasing

    Composite Phasing е усъвършенствана функция, която позволява моделите на одобрение за условни транзакции да бъдат дефинирани от гледна точка на булев израз на други модели на одобрение, т.е. позволява присъединяване към текущите примитивни модели на одобрение, като например чрез бял списък, чрез баланс на активи, чрез хеш и т.н. операторите И, ИЛИ и НЕ. Съставното фазиране представлява декларативен начин за създаване на прост интелигентен договор, който контролира изпълнението на транзакцията въз основа на по-примитивни модели за одобрение на транзакции.

    Multi-Signature Accounts

    Сметките в Ардор могат да бъдат конфигурирани така, че всичките им транзакции да изискват одобрение от други акаунти, дефинирани в бял списък, което ги прави акаунти с множество подписи. Още по-гъвкав контрол може да бъде постигнат чрез изискване на транзакциите да бъдат одобрени, например чрез гласуване въз основа на брой акции на активи (например акционери, гласуващи за разходите на компанията), или някой от моделите за гласуване, поддържани в блокчейна на Ардор. Конфигурирането на контрола на акаунта трябва да се извърши в дъщерната верига Ignis, но след като е зададено, се прилага за всички транзакции на акаунта, независимо от веригата.

    Asset Control

    Подобно на контрола на акаунта, който веднъж зададен изисква всички транзакции на сметка да подлежат на одобрение, функцията за контрол на активите позволява налагането на такова ограничение за всички транзакции, включващи даден актив - като пускане на поръчки за оферта и търсене, трансфери, изтриване на акции и дивидент плащания, които използват актива като дивидент. Задаването на контрол на активи трябва да се извърши в дъщерната верига Ignis, но засяга транзакциите със свързания актив във всички дъщерни вериги.

    Account Properties

    Функцията Account Properties позволява на акаунти да бъдат маркирани с произволни метаданни за име/стойност. Потребителите могат да добавят такива метаданни към собствените си акаунти или към други акаунти. Това е много удобен начин да предоставите допълнителна информация за вашия акаунт (напр. имейл или управление на социалните медии) или да потвърдите друг акаунт като притежаващ специфични разрешения или други атрибути (напр. бизнесите могат да маркират акаунти като KYC проверени на различни нива или като достигнали определен статус на редовен клиент). Свойствата на акаунта са глобални, но трябва да бъдат зададени с помощта на дъщерната верига Ignis.

    Asset Properties

    Подобно на функцията Account Properties, Asset Properties позволява активите да бъдат маркирани с произволни метаданни за име/стойност. Тези свойства могат да се използват за предоставяне на допълнителна информация за актива и са особено полезни за случаи на използване, които изискват одобрение или категоризиране на активи, или определяне кои потребители са упълномощени да извършват транзакции с всеки конкретен актив. Задаването на свойствата на актива трябва да се извърши на дъщерната верига Ignis. Всеки може да зададе свойство на актив, само установителят на свойството или издателят на актива може да го изтрие.

    Bundling

    Процесът на групиране се използва за групиране на транзакции от дъщерна верига като Ignis в транзакция във веригата Ardor. Разработчиците на пакети приемат таксите от тези транзакции на дъщерна верига в съответната монета на дъщерна верига и плащат такси в Ardor на копачите на родителската верига(Ардор). Това е много уникална функция за многоверижната система на Ardor и позволява интересни случаи на използване като транзакции на крайни потребители с нулеви такси, спонсорирани от бизнеса, който управлява дъщерна верига.

    Funding Monitors

    Funding Monitor е компонент от страна на сървъра, който автоматично прехвърля IGNIS или други токени, актив или валута от сметка за финансиране към един или повече сметки на получател, когато сумата, държана от сметката на получателя, падне под зададен праг. Това е полезно, за да се уверите, че акаунтът на получателя винаги има достатъчно токени за извършване на транзакции, като същевременно се избягва съхраняването на твърде много токени в него, в случай че бъде компрометиран.

    Shamir Secret Sharing

    Платформата Ardor поддържа използването на Shamir Secret Sharing за разделяне на парола за акаунт на няколко части и възстановяването й само от няколко от тези части. Има два основни сценария, при които такова разделяне на парола може да се използва за подобряване на сигурността – защитено архивиране на парола и управление на отдалечен възел.

    Transaction Vouchers

    Ваучерите за транзакции се използват като фактури - потребителят може да поиска плащане, като подготви цифрово подписан шаблон за транзакция (ваучер) и го изпрати на платеца извън блокчейнa. След това платецът просто зарежда шаблона, проверява сумата и други подробности, подписва и подава транзакцията. Това предотвратява изпращането на средства към грешната сметка и доказва, че страната, която е поискала плащане, действително контролира посочената сметка на получателя.

    Plugins and Add-Ons

    Блокчейн софтуерът Ardor е проектиран да бъде разширяем. От страна на клиента, плъгините, внедрени в javascript, могат да се използват за подобряване на функционалността на портфейла и подобряване на потребителското изживяване. От страна на сървъра, добавките, написани на java, могат да бъдат разгърнати, за да се постигне интеграция със системи извън блокчейнa или за внедряване на персонализирана back-end функционалност.

    Lightweight Contracts

    Олекотените договори представляват рамка за разработване на слой от автоматизация върху съществуващите API на Ardor. Договорите се разработват чрез внедряване на предварително дефинирани интерфейси. Кодът на договора се внедрява като облачна транзакция с данни в дъщерната верига на Ignis и се изпраща референтна транзакция за договор, за да се обяви, че някой акаунт изпълнява някакъв конкретен договор и да се дефинират параметрите за настройка на договора за този акаунт. Олекотените договори на Ignis не се изпълняват на всички възли, а само на тези, които изберат да ги изпълнят. Договорите не съхраняват данни в блокчейна и не манипулират блокчейн обекти, а изпращат само стандартни блокчейн транзакции в резултат на тяхното изпълнение.


    Публичната детска верига Ignis е без ограничения и винаги ще остане без ограничения, за да може да се използва от всички. Но за детски вериги, които искат. те имат възможността да се контролира кой може да извършва транзакции върху тях, платформата Ardor предлага иновативно решение. Функцията Child Chain Control може да се използва за дефиниране на политика за разрешения за дъщерна верига, с конфигурируеми нива на оторизация на потребителя, което позволява на администраторите на веригата да предоставят или отменят привилегии за транзакции на потребителите на дъщерна верига. За разлика от контрола на акаунти и активи, които определят дали транзакция, приета в блокчейна, ще бъде разрешена да се изпълни или не, контролът на дъщерната верига действа на по-високо ниво, той определя дали дадена транзакция изобщо ще бъде приета в блокчейна.

Коментари

Популярни публикации от този блог

asset ArdorBG and Trading Royalties: 0.1%

New rule for asset ArdorBG - anti-dilution

Bits grid support