Революцията на парите

 

Историята казва, че преди да бъдат изобретени парите, търговията чрез бартер винаги е била средство за размяна. Месопотамският народ изобретил шекел преди 5000 години, който се считал за първата известна форма на валута. В Африка са използвани каури, камъни, злато и след това монети, последвани от хартиени банкноти с номинални стойности, за да представляват пари. След това с течение на времето парите се превърнаха в начин за разграничаване между хора и места въз основа на валутата, която държат и харчат. Това развитие накара континента Африка да се разрасне още повече като конкуренти, отколкото като съюзници.

Днес в устата на повечето хора има изявления като цифрова валута, виртуални валути, криптовалута, биткойн и така нататък; следващата еволюция във fintech пространството. Днес повечето държави и правителства решават да изградят своя собствена цифрова валута, иначе наречена "Цифрова валута на централната банка". Водеха се много дебати дали тези нови инициативи на банките са същите като популярно използваната и известна криптовалута. Най-добре е да го обобщим като регулирана версия на криптовалута с известна степен на държавен контрол и разбира се, обвързана със стойността на местната валута.

Повечето фокуси и интереси при проектирането на тези CBDC са основно съсредоточени върху сигурността, скоростта на транзакциите и няколко други неща, но не много върху това какво повече може да направи, за да освободи и предостави повече възможности за гражданите. Няколко мъдреци и лидери някога са мечтаели за единна валута за Африка, измерена в уникален златен метал, макар че това е било преди много години. Имало е няколко недостатъка тогава, но днешната технология го прави повече от възможно, тъй като беше успешно направено повече от десетилетие с биткойн.

CBDC, разбира се, се стремят да постигнат повече чрез дизайн, изобретявайки валута, която все още се подчинява на старите финансови правила, като същевременно смесва новите възможности, предлагани от технологиите, като програмируеми и прозрачни транзакции. Повечето държави виждат това като опит за повишаване на ликвидността, полезността и стойността на местната валута, както и на икономиката.

Въпреки това, липсата на адекватни регулации и разбиране на терена ограничи възможностите и обхвата на CBDCs поради страха от неизвестното. В сравнение с постиженията на настоящите тенденции в пространството, добре регулиран CBDC без елемента за задушаване на иновациите може да бъде в състояние да постигне повече.

Блокчейн технологията в наскоро пуснатите платформи или софтуер е проектирана да осигури оперативна съвместимост между веригите. Трансформационно, някои предлагат архитектура на веригата родител-дете, позволяваща повече сигурност в различни вериги или в този случай валути на една и съща платформа. Някои други решения, които се опитват да съперничат или пресъздадат това решение, използват вече установена система, за да предложат банкова платформа за много валути, както се вижда на централизирани борси и портфейли за съхранение. Но с центализираните борси и портфейли много неща могат да се объркат, което може да бъде предотвратено или противодействано с напълно децентрализирана платформа.

Като източноафриканец, пътуващ из региона, представете си, че имате един блокчейн портфейл, напълно децентрализиран, прозрачен, защитен, държащ различни валути за всяка страна и в състояние да харчите, обменяте и правите много повече в едно защитено приложение.

С капацитета на интелигентните договори и създаването на децентрализирани приложения ще бъдат създадени нови бизнеси и работни места. Всички са предназначени да стимулират икономиката и да подобрят поминъка. Верижните транзакции ще бъдат наблюдавани денонощно, което дава възможност на правителството да защитава всички интереси чрез съществуващ KYC от банките, обединени в създадените сметки. Държавите са обединени не от валута, а от платформа, единна верига и свързани цифрови решения.

Тъй като Fintech пространството продължава да се развива, CBDC предлага допълнителни смущения, но по-добрият дизайн няма да бъде този, който допълнително разпада континента, а този, който го обединява. Ardor Blockchain е продукт на Jelurida Swiss, подобрена разработка от NXT blockchain , първият чист PoS консенсус алгоритъм, вграден през 2013 г. Ардор(Ardor) предлага уникална архитектура на веригата родител-дете, CBDC обединява източноафриканските общности. Вижте демонстрация на www.eapesa.com . Jelurida Swiss в момента има две африкански разширения, Jelurida Africa във Федерална република Нигерия и Jelurida Tanzania, регистрирани в Обединена република Танзания.

Коментари

Популярни публикации от този блог

asset ArdorBG and Trading Royalties: 0.1%

New rule for asset ArdorBG - anti-dilution

Bits grid support