От L2 до L3: Jelurida Ecology и усъвършенстваната верижна архитектура родител-дете на Ardor

    На 17 септември 2022 г. Виталик, основателят на ETH, публикува статия „Какво е слой-3“, като предизвика допълнителни дискусии относно разширяването на публичната верига. Ethereum завърши прехода от механизма POW към механизма POS този месец. В същото време се разработват и стартират голям брой L1 и L2 проекти, а сега има дискусии за L3. Тези ослепителни нови разширителни слоеве карат хората да въздишат, а L3 се появи, преди да съм изпитал напълно частта L2.

    Казано по-просто, основната разлика между така наречения L3 „трети слой“ и L2 „втори слой“ е: L2 се фокусира повече върху разширяването на производителността, докато L3 се фокусира повече върху персонализирани приложения, обслужващи различни сценарии, като поверителност, корпоративни ниво блокчейн и други специфични услуги. Тези „визии“ напомнят архитектурата на обществената верига Ardor, която се практикува на Lisk от дълго време.

Какво е Ardor?

    Ardor е децентрализирана POS консенсусна публична верижна платформа с уникален дизайн на веригата родител-дете. В така наречената архитектура "майка-дете", родителската верига е отговорна за мрежовата сигурност и обработката на транзакциите на цялата система. От друга страна, всички персонализирани услуги се показват на различни подвериги и всяка подверига отговаря за различни приложения, което е истинска „верига на приложения“. Екипът на Ardor вярва, че тази функция за хибридни потребителски разрешения е ключът към увеличаване на масовото приемане на блокчейн технологията.

    Към момента на пускането си на 1 януари 2018 г. Ardor вече имаше функционална многоверижна архитектура, позволяваща разделяне на ангажиментите за консенсусна сигурност, предоставена от родителската верига, и множество дъщерни вериги със собствени токени. Уникалната функция за пакетиране позволява таксите за транзакции да се плащат в подверижни токени, по избор спонсорирани от пакетатора. Функционалността блокчейн като услуга, предоставена от персонализирани подвериги, оттогава е допълнително подобрена, за да позволи уникални хибридни разрешени подвериги. И разработи лека договорна рамка, която позволява автоматизиране на транзакциите по по-сигурен начин, използвайки договори без състояние, внедрени в подверигата Ignis. И накрая, след месеци на разработка и тестване, екипът на Jelurida сега с гордост представя основна липсваща част от обещаната функционалност на Ardor, нашето решение на проблема с раздуването на блокчейн – моментна снимка и функционалност за подрязване.

    Верижната архитектура родител-дете на Ardor има три основни предимства пред всички останали блокчейни. Тези предимства включват:

    Дъщерните вериги на родителската верига Ardor имат свои собствени токени, които могат да се използват за плащане на всички такси за транзакции и други функции извън кутията.

    Тъй като всички подвериги са взаимосвързани и споделят подобен изходен код, оперативната съвместимост на системата се поддържа. По този начин токен, работещ в една подверига, може да се търгува за токен, работещ в друга подверига.

    Раздуването на блокчейн може да бъде решено чрез „орязване“ на ненужни данни от подвериги.

Екосистема Джелурида

    Jelurida е базирана в Швейцария компания за блокчейн софтуер. Тя постоянно изгражда решения за блокчейн екосистеми от 2013 г. насам. Екипът на Jelurida разработва нови технологични решения за справяне с някои от многото предизвикателства, свързани с нововъзникващите технологии. В момента Jelurida разработва и поддържа блокчейните Ardor и Ignis, които заедно съставляват екосистемата Jelurida. Ignis е напълно функционална подверига с ниски такси на Ardor.

    Екосистемата Jerulida демонстрира няколко приложения в реалния свят благодарение на своята оперативно съвместима платформа и протокол за доказване на залог. Първо, той участва в някои финансирани от австрийското правителство проекти като Cycle4Value, TreeCycle и HotCity. И трите проекта разчитат на PoS протокола и многоверижната платформа на екосистемата Jelurida. Например Cycle4Value използва PoS протокола, за да възнагради своите потребители за колоездене. Този иновативен децентрализиран проект помага за позиционирането на Jelurida като решение за проблемите около традиционните блокчейни.


Коментари

Популярни публикации от този блог

asset ArdorBG and Trading Royalties: 0.1%

New rule for asset ArdorBG - anti-dilution

Bits grid support