FTX на ръба на колапса

     По рано тази седмица се разбра, че FTX имат проблем с ликвидността и по точно информацията 

дойде от изпълнителния директор на Байнънс - Чангпенг Жао. Това беше поредния тежък удар върху крипто индустрията след Luna. Тази година ще остане в историята и ще се помни доста дълго. Тези поредица от тежки удари създадоха толкова много болка в крипто индустрията, която ще откаже хиляди хора от този пазар. 
    Тези неприятни последици за съжаление не се дължат на индивидуални грешки от инвеститорите,а са поредица от безумия на личности, който злоупотребяват с доверието на инвеститорите. 
    Ако се върнем на Luna, все още не е ясно дали това беше слабост в мрежата или атаката дойде от самите разработчици. Но каквато и да е била причината факта е, че няколко милиарда изчезнаха от портфейлите на инвеститорите. Вместо да се опитат разработчиците на Luna да направят план за въстановяване, те избраха да създадът друга монета и да се опитат да привлекат отново инвеститори, което както видяхме не се получи.
    FTX беше следващия голям удар. Преди няколко дни изпълнителния директор на Байнънс изтегли 500 милиона долара от борсата и написа в туйтър, че средствата на потребителите са застрашени. Няколко дни след това започна да излиза информация за истинските дупки в борсата и злоупотребите със средствата на потребителите. Оказа се, че средствата на потребителите са били използвани за други инвестиции, а техния токен FTT е бил залаган. Когато започва масовото теглене на стредства от борсата се доказва, че те реално нямат ликвидност и нямат възможност да покрият изтегляните средства. В момента по не потвърдена информация чакат около 6 милиарда долара поръчки за теглене. Борсата търси инвеститори, който да я придобият и да въстановят ликвидността, на първо време Чангпенг Жао обяви, че ще направи опит да я придобие, но в последствие написа, че това е извън неговите възможностти да въстанови ликвидността. Не е ясно. кой са следващите в списъка, но дано се намерят инвеститори, защото реалните пострадали ще са обикновените потребители. 
    Тези събития предизвикаха големи спадове в пазара и огромна загуба на доверие. Определено са нужни регулации в крипто индустрията, защото това беззаконие е пагубно за реалните проекти. Една борса, като такава няма право да използва средствата на потребителите си, тя единствено трябва да предлага начин за обмен спрещу, който да получава комисионна. Дано тези събития са края на "черните дни", да се поучим всички от грешките си и да бъдем по-вниманелни за напред. 

Коментари

Популярни публикации от този блог

asset ArdorBG and Trading Royalties: 0.1%

New rule for asset ArdorBG - anti-dilution

Bits grid support