Може ли блокчейн технологията да промени транспортната индустрия?

 

    Доставка и Блокчейн. Двете думи традиционно не седят лесно заедно - или изобщо. Корабната индустрия има горда история от няколко хиляди години. Блокчейн технологията датира само 12 години назад. Въпреки това, от гледна точка на ИТ, блокчейн технологията е стара технология. А потенциалните му „дни на слава“ по отношение на революционизирането на корабоплаването все още са пред него, обясняват Марк Уестън от Хил Дикинсън, партньор, и Майкъл Френч, сътрудник.

Какво е блокчейн?

Блокчейн е вид технология на база данни, при която базата данни се състои от записи, съхранявани, актуализирани и достъпни едновременно на множество места в реално време. 

Традиционните бази данни са централизирани на едно място и се управляват от едно лице или организация. Но блокчейн база данни децентрализира всички данни в базата данни, така че да няма едно главно копие на базата данни, нито един орган, който да разреши промени в нея и, най-важното, няма възможност някой да променя информацията в нея. 

Всеки член с достъп до базата данни има пълна, точна версия на нея. Никой не може да промени своето „копие“ от него, без да се задействат червени алармени звънци във всяко друго копие. Базата данни е напълно невъзможна за хакване от гледна точка на промяна на нещо в нея, след като в базата данни се запише запис. Както всяка база данни, тя може да бъде напълно публична и отворена или достъпна (по отношение на четене и/или запис в базата данни) от тези с одобрени идентификационни данни.

Той работи чрез автоматизирани правила, вградени в структурата на базата данни, когато е настроена за първи път – и тези правила управляват всичко за базата данни. Неговата отличителна черта е, че всеки запис в базата данни е математически свързан с всеки друг запис чрез математическо изчисление, което действа като метод за проверка, използван от блокчейна за проверка на информацията в базата данни. Ако информацията в „блок“ от данни в базата данни не е правилно проверена, тогава тя не може да се свърже с веригата от данни и да стане постоянна част от базата данни. 

Интелигентни договори

Данните в база данни могат да бъдат всякакви. Например, това може да бъде информация за размера, теглото и съдържанието на конкретен контейнер за доставка; или пристигане на кораб в определено време; или времето в момента на пристигане на кораба и седемте дни преди това; или солеността на водата. 

Това може да бъде и набор от автоматично изпълняващи се инструкции, известни като интелигентен договор. Интелигентен договор в блокчейна (т.е. в базата данни) може да изпълнява процеси и процедури въз основа на друга информация в базата данни.   

Например, интелигентен договор може да бъде: „Когато корабът X пристигне (част от данни в базата данни, може би въведена като изображение от камера) и носи контейнер Y (част от данни в базата данни, може би въведена от скенер за баркод, автоматично отчитащ от страната на контейнера за доставка), тогава, ако датата е след Z (дата), се плаща демераж в размер на £500 на ден след Z (в действие чрез автоматично прехвърляне на средства от сметка А към сметка Б).'

Интелигентният договор по същество е програма, която автоматично се изпълнява „на Blockchain“ (т.е. в базата данни), за да автоматизира нещо. Обикновено ще се основава на поредица от IF-THEN изрази, като например ако се случи „a“, тогава се случи „x“, но ако се случи „b“, тогава се случи „y“. Всеки оператор „then“ се изпълнява автоматично за „a“ или „b“, възникващи в базата данни, без допълнително разрешение или одобрение, необходимо или възможно.  

По същество интелигентният договор премахва необходимостта от посредническо участие, като се изпълнява, когато са изпълнени предварително определените условия, като по този начин премахва необходимостта от допълнителни процеси, разходи или несигурност за страните. 

Какви са ползите от блокчейн?

Блокчейновете имат редица предимства:

  1. Сигурност – блокчейн използва технология за криптиране за проверка, запис и споделяне на информация. Поради децентрализираното си естество и математическата връзка на всяка част от данни с всяка друга част от данни, не е възможно хакване извън мрежата и е защитено от лоши действия от тези вътре в мрежата чрез консенсусните алгоритми (правилата за да можете да записвате нови данни), вградени в блокчейна по време на неговото създаване.
  2. Разпределение на информация – информацията в базата данни е синхронизирана и може да бъде видяна от всички в мрежата (ако имат правомощия), създавайки прозрачност и позволявайки на базата данни да се вижда в реално време.
  3. Неизменност – след като информацията бъде въведена в базата данни, тя се записва за постоянно и не може да бъде повредена или променена. Ако някой се опита да промени базата данни, промените ще бъдат отхвърлени и блокчейнът може да бъде програмиран да уведомява всички потребители. За да коригирате грешка в блок с данни 7, ще трябва да напишете нова част от данни в по-късен блок, казвайки „Информацията в блок 7 е грешна, трябва да чете [каквото и да е]“. Но няма начин да промените блок 7, след като е записан.
  4. Целият процес изисква нулево доверие – данните са самопроверяващи се и няма нито един портиер или упълномощаващ, на който да има доверие – защото всички тези правила са създадени при създаването на блокчейна; така наречения „механизъм на консенсус“. Процесът се валидира автоматично, позволявайки сигурни транзакции между партньори. Фактът, че процесът се самоутвърждава, премахва процесите, разходите и закъсненията.  

Всичко това създава лесно достъпна, децентрализирана база данни, която е ефективна, сигурна, устойчива на грешки и измами и е напълно одитирана. Когато се използва правилно, блокчейн може да подобри събирането, поддръжката и споделянето на данни, като същевременно прави това по начин, който е по-ефективен и освобождава административните операции. 

Други индустрии използват ли блокчейн технология?

Редица индустрии вече използват блокчейн, за да им помогнат при създаването, управлението и съхраняването на данни. Случаите на употреба включват: 

  1. Имущество – за обработка на сделки с имоти и регистри за собственост
  2. Здраве – като жизнеспособен метод за управление на досиета на пациентите
  3. Бизнес – като средство за управление на информацията от веригата за доставки
  4. Правни – да създават, изпълняват и поддържат правна документация и договори
  5. Интелектуална собственост – за проследяване на права върху интелектуална собственост и регистри на собственост
  6. Застраховка – за по-ефективни приложения и искове 
  7. Финанси – за записване на финансови транзакции
  8. Криптовалута и NFT – криптовалутите използват блокчейн технология, за да водят запис на транзакциите на конкретната валута и блокчейн се използва като лесен начин за проверка на собствеността върху незаменими токени (NFT) 

Всеки случай на използване използва едно или повече от гореописаните предимства на блокчейн. 

Може ли блокчейн да се приложи в корабоплаването? 

Превозът на стоки по море изисква участието и сътрудничеството на редица организации и хора (спедитор, пристанища, логистика, власти, железопътен транспорт, превозвач и получател, за да назовем само няколко), всички от които обикновено са на различни места по света, изправени пред географските и езиковите бариери, които идват с това. Освен това е добре известно, че корабоплаването разчита в голяма степен на хартиена система. Следователно, може ли блокчейн технологията наистина да се приложи в корабоплаването? 

Е, краткият отговор е „да“. 

Заключение

Като се има предвид сложността на международното и глобалното корабоплаване, броят на участващите страни и настоящата зависимост от хартиени документи, изглежда, че корабната индустрия може да спечели много от използването на блокчейн технологията. Когато цената на търговската документация се оценява на една пета от разходите за транспорт, икономията, която може да се постигне, изглежда прави използването на блокчейн технологията полезно само по себе си, въпреки че има предварителни разходи за установяване и внедряване, разбира се.  

Блокчейн технологията може също да повиши ефективността, като всички страни имат възможността да проследяват пратката в реално време и може да намали риска (и разходите) чрез автоматично (и сигурно) издаване и проследяване на необходимата документация за доставка, финанси и дори застрахователна документация по сигурен начин . Става още по-лесно да се видят предимствата в пространството за доставка с повишената приемливост на електронните товарителници. 

Има реални възможности за сектора на корабоплаването, ако е в състояние да внедри блокчейн технология в достатъчно голям мащаб и в достатъчно от многото организации, участващи в индустрията. С широкомащабното внедряване идват намалени процеси, бариери и разходи. Това би могло да направи доставката по-жизнеспособна опция за повече пратки, което би могло да увеличи търсенето в индустрията с до 15%.

Това би било нищо друго освен революция в корабоплаването.

Коментари

Популярни публикации от този блог

asset ArdorBG and Trading Royalties: 0.1%

New rule for asset ArdorBG - anti-dilution

Bits grid support