Какво е Blockchain? Какво е децентрализиран Blockchain?

    Понеже се обърках покрай Luna, UST, а сега и Solana, реших да използвам Wikipedia за да си припомня какво е блокчейн и какво стой зад тази уникална технология. 
"Блокова верига или блокчейн (транслитерация от английски: blockchain, получено от block (на български: блок) и chain (на български: верига)) е метод за съхранение на информация в компютърна мрежа, който представлява непрекъснато растящ списък от компютърни записи, наречени „блокове“, свързани помежду си и кодирани криптографски.
Всеки „блок“ съдържа информация за предходния „блок“ и е удостоверен за време. Това осигурява хронологична цялост („integrity“) на веригата назад до първия „блок“. Тази технология е замислена като гарантираща сигурност чрез самия си дизайн, защото не позволява модифициране на данните. Така в нея могат да се записват трансакции между двама участници по начин, който е устойчив и подлежи на проверка. Типично блоковата верига се съхранява в мрежата в разпределен вид (с физически копия върху отделни компютри) и не съществува едно-единствено „главно копие“. Участниците в мрежата са равноправни (peer to peer) и спазват определен протокол за валидиране на новите „блокове“. Веднъж валидиран и записан, никой „блок“ не може да бъде променян, без да се променят всички следващи го „блокове“."
    Прочитайки какво е блокчейн в Wikipedia, се замислям при тези нови и добре развиващи се технологии дали е спазена идеята за блокчейна. Позволих си да подчертая някой думи и ще се опитам да размисшлявам по тях. 
    не съществува едно-единствено „главно копие“ - при Luna, Solana и останалите от този тип технологии наистина не съществува едно единствено копие. Има пуснати нодове, който изчисляват блок веригата и всеки нод държи информацията за цялата верига при него. Нодовете позволяват да им дадеш на заем баланса си и то този начин те вземат правото ти на глас и ти дават част от таксите на мрежата. 
    Участниците в мрежата са равноправни - Според баланса, който държим имаме право на вот в мрежата и да бъдем възнаградени от таксите, това го казах. Но всъщност равноправни ли сме? Как може да се спре децентрализирана мрежа в която всички участници за равнопоставени? Това значи, че всички участници трябва да са съгласни на това и да спрат нодовете си. Дори и два нода да останат пуснати мрежата ще продължи да съшествува и след като останалите пуснат отново нодовете те ще се синхронизират с тези който са останали пуснати. Ето тук куца идеята за блокчейн технологията и това, което е заложено в Биткойн. Това разбора се са мой разсъждения, все има право на собствено мнение, но как аз като ползвател на дадена блокчейн технология, за каквито и да е цели, някой ще реши и ще ми резне кранчето. 
    Навъдиха се доста псевдо блокчейн технологии в който се загуби идеята за блокчейна. В тези технологии са спазени принципи на блокчейна, като техния алгоритъм за изчисляване на данни и разни други неща, но определено нямаме децентрализация.
    Веднъж валидиран и записан, никой „блок“ не може да бъде променян - какво повече да кажа, освен че щом могат да си позволят да спрат изчислението на блокове, могат и да подправят данните в тях.
    Истинските децентрализирани блокчейн технологии като Bitcoin, Ethereum, Ардър(Ardor) и много други няма как да бъдат подправени. Виталик от няколко години иска Ethereum да премине на Proof of stake, но благодарение на децентрализацията в Ethereum срещат постоянно спънки. Те не могат да спрат движещата се верига, да й променят консенсусния механизъм и да я пуснат на ново, както могат да си позволят псевно блокчейн технологиите. Налага се разработчиците са Ethereum да намерят начин да сменят гумите на движещ се автомобил. През 2018г. когато Jelurida стартира Ardor(NXT 2.0), се наложи да оставят стария блокчейн(NXT 1.0) да работи, зашото въпреки, че и двата бяха с алгоритъм Proof of stake имаше несъответствия в двете технологии. Защо оставиха стария блокчейн да работи ли? Защото е напълно децентрализирана блокчейн технология и няма как да бъде спряна. Ардър(Ardor) наследи предшественика си с цялата идея заложена зад блокчейна и с още куп подобрения. Дали ще съществува фирмата разработчик на Ардър(Ardor) или не, блокчейна няма да спре да съществува, защото не може да бъде спрян и подправен.
    Трябва много да внимаваме в какво си инвестираме парите, защото в крипто света се навъдиха много понци схеми. Не мога да твърдя, че Luna е била понци схема или че наистина е имало атака на мрежата, но истината е че над 50 милиарда капитализация се затри и беше прибрана от една шепа хора. Блокчейна ще го има, но трябва да се пазим от такива схеми, за да ни има и нас на този пазар. Трябва да си вадим поуките от подобни случки като Luna и Solana, да бъдем по внимателни и резултатите ще дойдат.

Коментари

Популярни публикации от този блог

asset ArdorBG and Trading Royalties: 0.1%

New rule for asset ArdorBG - anti-dilution

Bits grid support